seminarium Polbisco „Bezpieczeństwo żywności – wybrane aspekty”

9 marca 2016 r. odbyło się seminarium Polbisco „Bezpieczeństwo żywności – wybrane aspekty”. Podczas szkolenia omówione zostały następujące zagadnienia:

– Dodatki do żywności, enzymy, aromaty – wymagania i zmiany prawne, które przedstawiła Pani Joanna Gajda – Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny (NIZP-PZH);
– Zagrożenia mikrobiologiczne w wyrobach czekoladowo-cukierniczych i surowcach stosowanych w branży omówiła Pani Elżbieta Maćkiw z NIZP-PZH;
– Zanieczyszczenia chemiczne w wyrobach czekoladowo-cukierniczych i surowcach stosowanych w branży zostały omówione przez Pana Andrzeja Starskiego również z NIZP – PZH;
– Wymagania dla produktów przemysłu spożywczego przeznaczonych do wykorzystania jako pasza dla zwierząt zostały omówione przez Panią Hannę Balcerak z Biura Pasz, Farmacji i Utylizacji – Głównego Inspektoratu Weterynarii;
– Nowe standardy usług ochrony przed szkodnikami w UE przedstawione zostały przez Pana Tadeusza Wojciechowskiego – Prezesa Polskiej Federacji Pest Control.

IMG_2122