Spotkanie dla mediów „Świątecznie o cukrze”

W dniu 7 grudnia 2016 r. odbyło się spotkanie dla mediów „Świątecznie o cukrze” na temat znaczenia cukrów dla organizmu człowieka. Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego. Wydarzenie zorganizowało  Polbisco,  Polska Federacja Producentów Żywności ZP oraz Związek Producentów Cukru w Polsce.

Cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie występujące cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach, czy w miodzie. Jak wskazywała prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznegocukry proste, jak i złożone są głównym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącym do utrzymywania stałej temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego. Co istotne, glukoza jest pokarmem dla naszego mózgu. Właśnie dlatego minimalna ilość węglowodanów niezbędnych dla organizmu człowieka jest zdeterminowana przez zapotrzebowanie komórek mózgowych na glukozę”. Prof. Wawer podkreślała również, że cukry, tak jak każdy inny składnik odżywczy czy produkt żywnościowy, mogą stanowić część zróżnicowanej diety, gdy spożywane są
z umiarem i zgodnie z indywidualnymi potrzebami fizjologicznymi człowieka
.

Aleksandra Frączek – Wiceprezes Federacji Konsumentów przedstawiła obowiązujące regulacje prawne dotyczące znakowania produktów żywnościowych i stwierdziła, że: konsument na etykiecie produktu znajdzie pełną informację o jego składzie i  wartości odżywczej. Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego informacje o zawartości cukrów w produktach żywnościowych są obowiązkowo zamieszczane w oznakowaniu tych produktów – zarówno w wykazie składników produktu, jak i w tabeli wartości odżywczej”. Powyższy wymóg dotyczy całkowitej zawartości ww. składnika
(nie tylko ilości dodanej w recepturze, ale również naturalnej zawartości tych składników pochodzących z surowców użytych do produkcji).

Michal Iwaniuk – Mistrz Cukiernictwa (szef cukierni i czekoladziarni w jednym
z warszawskich hoteli)  opowiedział o polskich Bożonarodzeniowych tradycjach cukierniczych  oraz aktualnych trendach świątecznych. Podkreślił też, że bez cukrów nie przygotujemy wspaniałych świątecznych pierników, makowców, serników, lukrów czy pomad. Nadają one produktom nie tylko wspaniały smak, ale pozwalają także uzyskać odpowiednią konsystencję i barwę produktu.  Żaden inny pojedynczy składnik nie jest
w stanie zastąpić cukrów w zakresie wszystkich ich funkcji pełnionych w produkcie.
W trakcie spotkania mistrz cukiernictwa zaprezentował słodkości bez których święta nie mogą się odbyć: piernik, keks, sernik, makowiec, babkę piaskową.

Życzymy  wszystkim wspaniałych i smacznych Świąt!

 

Blog Attachment
  • do-filmu