Zafałszowania żywności oraz Termin przydatności do spożycia

W dniu 9 maja 2018 r. odbyło się seminarium dla członków Polbisco „ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI ORAZ TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA – CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA JEGO OKREŚLANIE”.
Seminarium zostało zorganizowane we współpracy z firmą Hamilton. Cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestniczyło w nim 60 osób z firm członkowskich Polbisco. Prelegentami byli eksperci firmy Hamilton: Pani Małgorzata Krzepkowska oraz Pan Andrzej Kuciel.

Pierwsza część seminarium dotyczyła zafałszowań żywności. W tej części omówione zostały następujące tematy:
– Zafałszowania żywności – wymagania prawne i systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz oznakowania
– Zafałszowania żywności a wymagania prawne
– Zafałszowania żywności w Polsce i na świecie
– Nieprawidłowości w zakresie oznakowania uznane jako zafałszowanie
– Zapobieganie zafałszowaniom żywności w wyniku błędów technologicznych
– Zafałszowanie żywności w procesie produkcji
– Działania podejmowane w celu eliminowania przypadkowych zafałszowań wyrobów.

Druga część seminarium dotyczyła terminu przydatności do spożycia.
W tej części omówiono:
– Sposoby przygotowania próbek do badań oraz czynniki technologiczne, które należy uwzględnić na
etapie planowania zakresu badań przechowalniczych
– Sensoryczne aspekty badań przechowalniczych.

Uczestnicy szkolenia podkreślali wysoki poziom merytoryczny wykładów oraz bardzo praktyczne podejście ekspertów do omawianych kwestii.

Related Posts