Bieżące wydarzenia z branży oraz aktualne rozporządzenia i najnowsze zmiany w prawie polskim jak i zagranicznym.
Szanowni Państwo,
W ostatnim czasie odbyły się dwa seminaria organizowane przez POLBISCO:
*19.01.2021r. - seminarium dot. zanieczyszczeń chemicznych w głównych grupach surowców dla przemysłu czekoladowo-cukierniczego (surowce kakaowe, mleczarskie, mąka, orzechy, suszone owoce, substancje dodatkowe sprowadzane z Chin), inne (mikotoksyny, metale ciężkie, WWA itp.) oraz monitorowania patogenów w środowisku produkcyjnym (PEM).
*11.02.2021r. - seminarium dot. urzędowych kontroli żywności: Inspekcje kontrolne w Polsce (reforma systemu urzędowej kontroli żywności - propozycje zmian, przedmiot i zakres zainteresowania Rozporządzenia 2017/625, wpływ Rozporządzenia na UKŻ), Postępowanie kontrolne (prawa i obowiązki przedsiębiorcy, uprawnienia i obowiązki organów kontrolnych), Postępowanie administracyjne i sądowe (odwołania/skargi), Odpowiedzialność (administracyjna / karna; rodzaje sankcji).
Seminaria POLBISCO poprowadzili wybitni specjaliści w swoich dziedzinach naukowych. Ponadto jeden z Tych specjalistów bierze czynny udział w pracach zespołu na poziomie Komisji Europejskiej, w związku z czym jest najlepszym źródłem informacji w tym obszarze.
Seminaria cieszą się ogromnym zainteresowaniem co widać po frekwencji na spotkaniach.
Informacje o kolejnych seminariach już wkrótce! :)
Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.