Bieżące wydarzenia z branży oraz aktualne rozporządzenia i najnowsze zmiany w prawie polskim jak i zagranicznym.
Dnia 7 lipca obchodzimy Światowy Dzień Czekolady. Jest to globalne wydarzenie, które można świętować co roku! Data nie jest przypadkowa, otóż w ten dzień tj. 7 lipca 1550r. do Europy zostały przywiezione ziarna kakaowca, które wcześniej nie były znane Europejczykom. Kiedyś ziarna kakaowca były traktowane przez Azteków jako forma waluty, były niezwykle cenne. W obecnych czasach ziarna kakaowca również są wartościowe – uzyskujemy z nich pyszne czekoladowe tabliczki, cukierki, pralinki, batoniki, kremy czy musy, których w te Święto nie może zabraknąć!
Od wieków czekolada była uważana za produkt o właściwościach zdrowotnych, leczniczych. Aztekowie i Majowie przypisywali jej ponadprzeciętne właściwości a Europejscy medycy i badacze rekomendowali spożywanie czekolady na przeróżne przypadłości. Dziś jest wiadome, że czekolada i kakao zawierają istotne dla organizmu człowieka minerały takie jak: potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo czy miedź. Czekolada może stać się częścią zbilansowanej diety. Badania naukowe coraz bardziej wskazują, iż zawarte w czekoladzie składniki z grupy polifenoli, zwane flawonoidami, mogą przyczyniać się do poprawy naszego zdrowia oraz samopoczucia J
Zawarte w czekoladzie przeciwutleniacze z grupy polifenoli mogą zapobiegać rozmaitym chorobom przewlekłym np. układu krążenia i nowotworów. Są one obecne w większości roślin i pokarmów pochodzenia roślinnego. Ich budowa chemiczna i zawartość różni się w zależności od surowca spożywczego. Najbogatszym źródłem polifenoli jest czekolada, herbata, kawa oraz czerwone wino. Łączne spożycie polifenoli wynosi około 1g dziennie, co stawia je na pierwszym miejscu pod względem konsumpcji w naszej diecie.
Konsumpcja czekolady może znacznie zaspokajać całkowite spożycie polifenoli – w jednym 10-cio gramowym kawałku znajduje się ok. 50–100 mg polifenoli, głównie są to monomery i polimery flawonoidów. Flawonoidy charakteryzują się przeciwutleniającym działaniem, które polega na wiązaniu i neutralizowaniu niebezpiecznych wolnych rodników. Wolne rodniki to związki powstające w wyniku procesów metabolicznych żywego organizmu. Mogą one odpowiadać za uszkodzenia tkanek i błon komórkowych – przyczynę wielu problemów zdrowotnych. Podejrzewa się, iż wolne rodniki są odpowiedzialne za uszkodzenia DNA, mogące prowadzić do wielu chorób, również raka. Wstępne badania wykazują też, iż jedzenie czekolady może zmniejszać ryzyko występowania chorób serca i krążenia poprzez hamowanie utleniania „złego” cholesterolu. Podobne badania wskazują, że czekolada może mieć właściwości zbliżone do działania aspiryny, która zmniejsza skłonność krwi do krzepnięcia.
Materiały źródłowe:
1. Laurent Rios – Międzynarodowa konferencja naukowa „Kakao i Czekolada – Mity a Rzeczywistość” 5.VI.2002. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia.
2. Lucjan Szponar, Małgorzata Ryżko-Skiba. Współczesne poglądy na właściwości żywieniowe czekolady. Żywienie człowieka i metabolizm – Instytut Żywności i Żywienia, zeszyt nr 3.
3. Clapperton J, Hammerstone JF, Romanczyk LJ, Yow S, Chan J, Lim D, Lockwood R. Proceedings, 16th International Conference of Groupe Polyphenols, Lisbon, Portugal, Groupe Polyphenols, Norbonne, France, 1992, Tome II, 112-115.
Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.