Bieżące wydarzenia z branży oraz aktualne rozporządzenia i najnowsze zmiany w prawie polskim jak i zagranicznym.
W dniu 9 maja 2018 r. odbyło się seminarium dla członków Polbisco „ZAFAŁSZOWANIA ŻYWNOŚCI ORAZ TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA – CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA JEGO OKREŚLANIE”.
Seminarium zostało zorganizowane we współpracy z firmą Hamilton. Cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Uczestniczyło w nim 60 osób z firm członkowskich Polbisco. Prelegentami byli eksperci firmy Hamilton: Pani Małgorzata Krzepkowska oraz Pan Andrzej Kuciel.
Pierwsza część seminarium dotyczyła zafałszowań żywności. W tej części omówione zostały następujące tematy:
Druga część seminarium dotyczyła terminu przydatności do spożycia.
W tej części omówiono:
Uczestnicy szkolenia podkreślali wysoki poziom merytoryczny wykładów oraz bardzo praktyczne podejście ekspertów do omawianych kwestii.
Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.