Bieżące wydarzenia z branży oraz aktualne rozporządzenia i najnowsze zmiany w prawie polskim jak i zagranicznym.
W dniu 14 marca 2019 r. odbyło się seminarium dla Członków Polbisco w następującym zakresie tematycznym:
1. „ Znakowanie żywności- wyroby cukiernicze i czekoladowe”
2. „GMO w wyrobach czekoladowych i cukierniczych od strony praktycznej”.
Seminarium, które zgromadziło ponad 50 przedstawicieli firm członkowskich z całej Polski, otworzył Prezes Polbisco- Marek Przeździak. W I części spotkania omówione zostały następujące tematy:
II część seminarium dotyczyła „GMO w wyrobach czekoladowych i cukierniczych od strony praktycznej”. W tej części omówiono:
W tym wystąpieniu przedstawiono rządowy projekt ustawy o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów, skierowany do Sejmu dn. 21-02-2019.
Całość spotkania odbywała się w charakterze wykładowo-dyskusyjnym.
Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.