Bieżące wydarzenia z branży oraz aktualne rozporządzenia i najnowsze zmiany w prawie polskim jak i zagranicznym.
W dniu 4 czerwca br. odbyło się seminarium dla Członków Polbisco, w którym uczestniczyło ponad 50 osób. Szkolenie rozpoczęło się od prelekcji profesora nadzwyczajnego Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego- pani dr M. Ziarno, w którym przedstawiono wymagania dla zakładów przemysłu spożywczego wg rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, z wytycznymi dobrej praktyki higieny sporządzone na podstawie dyrektywy 93/43/EWG . Podczas wykładu prelegentka omówiła znaczenie parametrów wody pitnej dla podmiotów działających na rynku spożywczym na podstawie rozp. MZ z dnia 7 grudnia 2017r. Uczestnicy mogli zapoznać się z przykładowymi planami higieny w wybranych zakładach przemysłu cukierniczego i ciastkarskiego.
Druga część tematyczna w zakresie materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością stosowanych w branży czekoladowo-ciastkarsko-cukierniczej oraz smarów stosowanych w przemyśle spożywczym była prowadzona przez eksperta w dziedzinie materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością, p. Marzenę Pawlicką z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP-PZH. W tej części seminarium omówiono najważniejsze postanowienia Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 oraz ostatnie zmiany w przepisach prawnych rozp. 10/2011. Prelegentka przywołała źródła zanieczyszczenia żywności olejami mineralnymi, w tym migrację z materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. W wystąpieniu ekspertka obszernie omówiła zagadnienia deklaracji zgodności dla tworzyw sztucznych.
Ostatni temat pt.” Substancje pomocnicze w przetwórstwie” został omówiony przez Kierownika Pracowni Oceny Dodatków do żywności NIZP-PZH, p. J. Gajdę-Wyrębek. Przekazano praktyczne wskazówki różniące dodatki do żywności od substancji pomocniczych. W trakcie wystąpienia dokonano przeglądu ustawodawstwa UE harmonizującego stosowanie substancji pomocniczych w przetwórstwie w niektórych środkach spożywczych oraz przedstawiono zasady bezpiecznego stosowania substancji pomocniczych w przetwórstwie.
Seminarium zakończyło się serią otwartych pytań ze strony przedstawicieli branży.
Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.