POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych.
Stowarzyszenie powstało w 1996 r. i w chwili obecnej zrzesza wiodące firmy z branży, które reprezentują ponad 80 % rynku słodyczy w Polsce.
Głównym celem Stowarzyszenia jest reprezentacja interesów wspólnych dla polskiego przemysłu czekoladowego, ciastkarskiego i cukierniczego w zakresie prawa, gospodarki, handlu oraz nauki. Przynależność do Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych umożliwia zrzeszonym firmom współpracę z różnego rodzaju formą Dialogu Społecznego przy Ministrze Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Stowarzyszenie jest również członkiem Federacji Gospodarki Żywnościowej RP, Związku Stowarzyszeń Rada Reklamy oraz Europejskiego Stowarzyszenia Przemysłu Czekoladowego, Ciastkarskiego i Cukierniczego CAOBISCO. Dzięki wypracowanej przez lata działalności pozycji, Polbisco jest partnerem w dyskusji z organami administracji rządowej dotyczącej spraw naszej branży jak i całego przemysłu spożywczego. Nasi członkowie mają zapewniony stały dostęp do pełnej informacji na temat bieżących spraw ważnych dla branży oraz możliwość udziału w procesie opiniowania regulacji prawnych. Dzięki członkostwu w CAOBISCO mamy dostęp do projektów unijnych przepisów i aktualności branżowych na poziomie europejskim.
„WSPÓLNE DZIAŁANIA ZWIĘKSZAJĄ MOŻLIWOŚĆ SKUTECZNEJ REALIZACJI ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU BRANŻY JAK I CAŁEGO RYNKU SŁODYCZY W POLSCE. CEL TEN MOŻEMY OSIĄGNĄĆ POPRZEZ BUDOWANIE I REALIZACJĘ WSPÓLNEJ STRATEGII CAŁEGO PRZEMYSŁU, SKUTECZNIEJSZE REPREZENTOWANIE JEGO INTERESÓW SZCZEGÓLNIE NA ETAPIE KONSULTACJI NOWYCH ROZWIĄZAŃ PRAWNYCH DOTYCZĄCYCH BRANŻY.”
Skład zarządu Stowarzyszenia POLBISCO
Prezes
Członek zarządu
Wiceprezes
Wiceprezes
Członek Zarządu
Członek zarządu
Członek zarządu
Członek zarządu
Członek zarządu
W ramach Polbisco działają obecnie Komisje: Legislacyjna, ds. komunikacji oraz ds. Handlu i Surowców.
Członkami Komisji są przedstawiciele firm członkowskich Stowarzyszenia – specjaliści w swoich dziedzinach.
monitorowanie i opiniowanie projektów aktów prawnych krajowych i UE istotnych dla branży
współpraca z instytucjami tworzącymi prawo żywnościowe na poziomie unijnym i krajowym
interpretacja dyrektywy 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady odnoszącej się do wyrobów kakaowych i czekoladowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi
wspieranie działań na rzecz rozwiązań opartych na zasadzie samoregulacji w zakresie marketingu produktów żywnościowych
przygotowywanie opinii i stanowisk Polbisco w kwestiach będących przedmiotem działań komisji
zapewnienia zrównoważonego dostępu do surowców
monitorowanie sytuacji na rynkach cukru, mleka, zbóż, kakao
reagowanie w sytuacjach kryzysowych na ewentualne pomysły uderzające w naszą branżę. Wypracowywanie wspólnego stanowiska i strategii działania.
wymiana informacji i poglądów na temat pojawiających się sygnałów, że coś może negatywnie wpłynąć na branżę
udostępnianie informacji zbiorczych na temat danych z rynku, które mogłyby zostać wykorzystane w mediach,
Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.