W dniu 21 maja Polbisco zorganizowało dla swoich członków szkolenie na temat "Wymagania prawne, oznakowanie i jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych". Tematyką szkolenie były m.in.:
- wymagania dyrektywy 2000/36/WE oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych,
- nazwy handlowe i definicje produktów
- skład produktów czekoladowych a dozwolone składniki opcjonalne
- wymagania dotyczące oznakowania w aspekcie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych w tym np. użycia np. określeń: "czekolada gorzka", "czekolada deserowa", "bez dodatku cukrów" itd.
- substancje słodzące w produktach czekoladowych, a oznakowanie tych wyrobów możliwości oznakowanie czekolad jako "wegańskie/ odpowiednie dla wegan",
- stosowanie określenia "czekoladowe" w odniesieniu do innych środków spożywczych.
- wymagania dla wyrobów czekoladopodobnych