Wczytywanie
 

Szkolenie Polbisco "Wymagania prawne, oznakowanie i jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych"

W dniu 21 maja Polbisco zorganizowało dla swoich członków szkolenie na temat "Wymagania prawne, oznakowanie i jakość handlowa wyrobów kakaowych i czekoladowych". Tematyką szkolenie były m.in.:

  • wymagania dyrektywy 2000/36/WE oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w zakresie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych,
  • nazwy handlowe i definicje produktów
  • skład produktów czekoladowych a dozwolone składniki opcjonalne
  • wymagania dotyczące oznakowania w aspekcie jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych w tym np. użycia np. określeń: "czekolada gorzka", "czekolada deserowa", "bez dodatku cukrów" itd.
  • substancje słodzące w produktach czekoladowych, a oznakowanie tych wyrobów możliwości oznakowanie czekolad jako "wegańskie/ odpowiednie dla wegan",
  • stosowanie określenia "czekoladowe" w odniesieniu do innych środków spożywczych.
  • wymagania dla wyrobów czekoladopodobnych

DOŁĄCZ DO NAS

Obecnie Stowarzyszenie POLBISCO zrzesza wiodące firmy z branży. Firmy członkowskie reprezentują 80% rynku słodyczy w Polsce.

Zobacz listę członków